Hvad fortæller babyen med sine bevægelser?

Har du tænkt over, hvordan din baby bruger sine bevægelser til at udtrykke sig med? Når man tænker på babyens bevægelser, kobler man det ofte til motorisk udvikling, men faktisk spiller bevægelser også en væsentlig rolle i relationen mellem dig og din baby. Babyen bruger blandt andet sine bevægelser til at styre sin opmærksomhed og udtrykke intensiteten i sine følelser. Her på siden kan du læse mere om babyens bevægelser og om, hvordan du med dine egne bevægelser kan støtte din babys udvikling.

Bevægelser og øjenkontakt

baby kigger på mor
Når helt små babyer er fokuseret, bevæger de sig typisk mindre

Den helt lille babys bevægelser kan virke ukoordinerede og tilfældige, men babyens bevægelser er koordineret med øjenkontakten allerede, når babyen er 1 måned gammel.

Babyer under tre måneder bevæger sig typisk mindre, når de har øjenkontakt med deres forældre eller når de kigger på en genstand, f.eks. en spændende uro. Omvendt bevæger babyer sig typisk mere lige inden de ændrer blikretning. Man kan sige, at babyens bevægelser er en lille ”motor”, der hjælper babyen med at løsrive sit blik fra det, som han eller hun kigger på.

TIP TIL FORÆLDRE:

Babyer, som er motorisk urolige og bevæger sig meget, kan have svært ved at fastholde øjenkontakt.

Du kan hjælpe din baby med at få ro til øjenkontakt ved at svøbe din baby og/eller synge en sang for ham eller hende.

Det er vigtigt for babyens udvikling at have ro til øjenkontakt med sine forældre, samt ro til at udforske sine omgivelser og f.eks. kigge på lys eller andre spændende ting. Men det er også vigtigt for babyer at kunne ændre blikretning, så de kan undersøge forskellige ting i deres omgivelser, eller tage en pause fra øjenkontakt, når der er brug for det. Og her spiller babyens bevægelser altså ind, da de kan hjælpe babyen med at flytte fokus.

Bevægelser og følelser

Vi er som regel vant til at kigge efter ansigtsudtryk, når vi skal aflæse følelser hos både voksne og børn. Men kropssprog og bevægelser bruges også til at udtrykke følelser og de hjælper os til at få en bedre forståelse for, hvad andre føler.

En baby, som er meget glad, vil typisk bevæge sig mere end en baby, som er mindre glad. En baby, som er meget ked af det, vil typisk også bevæge sig mere end en baby, som er mindre ked af det. På den måde fortæller babyens bevægelser noget om, hvor stærk en følelse babyen oplever, uanset om babyen er glad, ked af det eller frustreret.

Babyens bevægelser kan også hjælpe med at fortælle, om babyen er frustreret eller bange. Når babyer er frustrerede, bevæger de sig typisk meget. Når babyen bevæger sig mere, kan det ses som et udtryk for, at babyen prøver at overkomme det, der er frustrerende, og på den måde nå sit mål (f.eks. at få fat på legetøjet, som er uden for rækkevidde). Omvendt kan babyer, som bliver bange, reagere ved kortvarigt at blive helt stille og nærmest slet ikke bevæge sig og måske begynde at trække vejret hurtigere.

Nogle gange er det faktisk tydeligere at se, at ens baby er bange eller forskrækket, ved at kigge på fraværet af bevægelse end ved at kigge på babyens ansigtsudtryk. Andre gange udtrykker babyen meget tydeligt, at han eller hun er bange, med sit ansigt og skynder sig måske at kravle hen til eller række ud efter mor eller far. Det er forskelligt fra baby til baby – og fra situation til situation.

Sådan kan du støtte din babys udvikling med dine "babyrettede bevægelser"

Når du trykker på play, accepterer du at den eksterne video-leverandør (YouTube) sætter markedsføringscookies på din computer.

Mange forældre taler og bevæger sig ofte på andre måder når de taler med deres baby, end når de taler med voksne. Man siger, at forældre taler babysprog og laver baby-rettede bevægelser.

Baby-rettede bevægelser er store og simple bevægelser, som ofte bliver gentaget. Du kan tænke på de fagter, som man typisk laver til babyen under sanglege. Der er også ofte mere tydelige pauser mellem hver enkelt bevægelse. Pauserne gør det nemlig nemmere for babyen at skelne de forskellige bevægelser og fagter i fra hinanden.

I løbet af det første leveår skal din baby lære at gøre en helt masse ting - lige fra simple bevægelser (som at række ud efter ting) til mere komplekse handlinger (som at putte en klods i en kasse). Når du laver baby-rettede bevægelser, støtter du dit barn i denne proces.

Når man bruger baby-rettede bevægelser til at vise noget, f.eks. hvordan man putter en klods i en kasse eller triller med bold, bliver babyen efterfølgende typisk mere optaget af at undersøge klodsen og bolden. Babyens opmærksomhed drages typisk også af de baby-rettede bevægelser, og derfor er det også med til at at fastholde babyens opmærksomhed. Der er altså gode grunde til, at mange forældre - helt uden at tænke over det – bevæger sig anderledes, når de er sammen med deres baby.

Forskningen bag:

 

Dette projekt er støttet af


Nordea fonden - logo hvid